Send oss en forespørsel
Kontakt meg:
Vi tar kontakt så snart som mulig. Ha en fin dag!
Lurer du på noe? Ring oss:
Hold nede cmdctrl tasten og trykk +/-
Forside -> Historier -> Kjell Groven (72) Ble Rammet av Hjerneslag Og Hadde i Flere År Hatt Utfordringer Med å Gå i Trappa i Hjemmet Sitt

Historier

Kjell Groven (72) ble rammet av hjerneslag og hadde i flere år hatt utfordringer med å gå i trappa i sitt eget hjem

Trappeassistenten AssiStep - forlenging i bunnen av trappa
Lesetid ca 5 min. Publisert 10.08.2018
(Denne saken er hentet fra artikkel i Foreningen for Slagrammede sin utgave juni 2018)De hadde besteforeldrene som hadde problemer med å gå trappene. Dette trigget tre unge gründere i Trondheim til å utvikle et nytt hjelpemiddel som gjør det mulig å gå trygt i trappen og bidrar til å opprettholde gangfunksjon og muskulatur.

Hjelpemidler er for mange helt nødvendig for å klare seg i hverdagen. Målet med disse må være at brukeren får en bedre hverdag og beholder eller forbedrer funksjonene de har.

I Trondheim har tre unge gründere satt fokus på problemstillingen og utviklet en trappeassistent som gir mulighet for sikker trening under rehabilitering, men ikke minst gir mange muligheten til å bo hjemme lengre uten å måtte flytte soverommet i stua eller bygge om boligen.

Mange faller
I Norge skades 30 000 personer hvert år fordi de faller i trappa, og ca 80% av disse er over 65 år.
Dette var bakgrunnen da studentene Eirik Medbø, Halvor Wold og Ingrid Lonar ved Entreprenørskolen på NTNU ønsket å forhindre fall i trapp høsten 2011.

Statistikk dødsfall i trapp i Norge 2003 - 2013

Etter å ha utviklet og gjort pilotutprøvinger med 4-5 prototyper i 2013 og 2014 kom Trappeassistenten endelig på markedet i 2015. Året etter ble de første hjemmemonteringene gjort via NAVs Hjelpemiddelsentral. I dag har gründerne levert over 1000 produkter, fra Honningsvåg i nord til Frankrike i sør, og i Norge er ca 30% av hjemmebrukerne slagrammede personer.

Assitech AS - Nordic Independent Living Challenge award
Gründerne bak AssiStep

En av disse brukerne er Kjell Groven (72) fra Trondheim. Han ble rammet av et hjerneslag 17.mai 2017, og har i flere år fått gradvis større utfordringer med å gå i trappa i sitt eget hjem.

  • Jeg merker at styrken i beina har blitt gradvis verre de siste årene. Det samme med balansen. Reaksjonen er også dårligere, så det resulterer i at jeg faller en del. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har falt, men det er mer enn jeg kan telle på to hender.

At det skulle være tre tidligere studenter som løste Kjells utfordring med å gå i trapp var kanskje ikke åpenbart – og det var tilfeldig at han oppdaget AssiStep:

  • Etter at jeg fikk slaget og startet med opptrening søkte jeg litt rundt på nettet selv for å finne ut hva jeg kunne gjøre med trappene hjemme. Vi bor over tre plan, så jeg er helt avhengig av å komme meg mellom etasjene for å kunne bo hjemme.

Både Kjell og fysioterapeuten var enig om at det å holde kroppen i aktivitet var kjempeviktig for at han skulle kunne opprettholde gangfunksjon og muskulatur. En trappeheis ble derfor ikke ansett som en god løsning siden den ville gjøre han mer passiv.

  • Jeg så på nettet at det var flere utprøvingsutgaver av AssiStep montert opp i Trondheim, så jeg dro til en av disse sammen med fysioterapeuten min for å prøve det ut. Det gikk veldig bra, og vi søkte derfor om AssiStep via Hjelpemiddelsentralen og fikk det montert opp hjemme kort tid etter.
  • Hadde det ikke vært for at vi fikk på plass denne løsningen så hadde nok alternativet vært å flytte til en omsorgsbolig – noe verken jeg eller kona hadde lyst til.

Se videoen fra hjemmet til Kjell:

Trening og sikkerhet
I samarbeid med ergo- og fysioterapeutene i Trondheim kommunen og St. Olav har Kjell et fast treningsopplegg som han forsøker å følge. Nå i mai hadde Kjell og kona derimot vært i sommerhuset på Fosen sammenhengende i 14 dager. Der bor de på ett plan, og han fikk derfor ikke gått i trapp på flere uker.

  • Jeg forsøker å trene 2-3 ganger per dag, med oppreisning, gå sidelengs, og gå opp og ned trappa i hjemmet mitt. Etter to uker der jeg har bodd på ett plan merker jeg jo at kroppen har blitt mye dårligere, fordi jeg ikke får den nødvendige treningen for benmuskulaturen.
  • Det var derfor tøft å komme hjem igjen og starte den vanlige treningsrytmen.

Trappetrening brukes i forbindelse med rehabilitering og er en god treningsform for å bevare funksjon i beina også i eget hjem. Det er i dag montert over 70 utprøvingsutgaver av AssiStep rundt om i hele landet, og gründerne oppfordrer derfor alle interesserte til å ta kontakt for å avtale utprøving i sitt nærområde.

Hvor kan jeg prøve AssiStep?

Zoom inn på kartet for å finne din nærmeste utprøvingsmodell av AssiStep

Trykk på markørene i kartet for informasjon