Historier
Skritt for skritt mot fremtiden - en tidligere profesjonell idrettsutøver driver trappetrening
Lesetid ca 10 min. Publisert 22.08.2018Se video av Dmitris rehabilitering med AssiStep
Så lenge han kan huske, har den 31-årige tidligere profesjonelle motorsyklisten Dmitri Tschatschin kjørt sykler. Lidenskapen endte omsider i en karriere. Mellom 2004 og 2011 satset han på motorsport profesjonelt, og var en del av det tyske landslaget.
I tillegg var han en profesjonell racer på ice speedway - en vintersport som sannsynligvis oppsto i Russland. Det ligner også litt på Dmitri, som ble født i Moskva og kom til Tyskland i en alder av tre.
Dmitri har vunnet tysk sølv tre ganger, og VM-bronse i 2007 og har levd ut sin lidenskap i mange år. Han er takknemlig for å ha opplevd og sett mye takket være sin karriere i motorsport. Men for omtrent to år siden, den 26. august i 2016, under et motocross-treningsløp, skjedde ulykken som snudde opp ned på hans.
Ulykken skjedde under et ufarlig hopp over et såkalt bord. Denne gangen hopper Dmitri for langt, og mistet grepet på fotstøttene under landingen. Han raste over en bratt vegg og landet på ryggen. Akkurat hvor og når lammelsen skjedde - husker ikke Dmitri. I ulykken knuser han kneet, bryter sin 12. brystvirvel i ryggsøylen. Det førte til at han lider av en ryggmargs kompresjon, en forvirring av ryggmargen, noe som fører til en ufullstendig paraplegi (nedre ryggmargsskade).
Siden ulykken har Dmitri måttet bruke rullestol. "Da jeg var på sykehuset, sa jeg at jeg skulle være oppe etter tre måneder, og da skulle jeg sykle på motorsykkel igjen. Det var min aller første uttalelse. Men nå viser det seg at det tar litt lenger tid", sier 31 -åringen. Han fortsetter:
"Jeg har også tidligere fått avrevet leddbånd, kragebensbrudd og så videre. Men dette er småting. Etter at jeg brakk kragebenet kunne jeg gå, ble operert, og to uker senere deltok jeg i tysk mesterskap. Skjønt, paraplegien (nedre ryggmargsskade), at noe så åpenbart ville skje, det forventer man ikke. Men ok, det er et nytt livsverk. Og det som ikke dreper deg, gjør deg bare sterkere."
En ufullstendig paraplegi, eller lammelse, er når ryggmargen bare er delvis avskåret. I disse tilfellene forblir en del av nervebanene intakte. Mennesker som lider av en ufullstendig lammelse kan fremdeles være i stand til å gå med hjelp av ganghjelpemidler som rullator eller krykker. Potensielt kan full bevegelse i beina gjenopprettes slik at man til slutt kan gå uten hjelp. De vil likevel oppleve at nerveskader fra den opprinnelige skaden kan begrense deres bevegelsemønster.
De som opplever komplett paraplegi har en skade som har fullstendig kutter ryggmargen. Personer med komplette skader er vanligvis ikke i stand til å gå og må stole på rullestoler for å komme seg rundt. De kan ha noe begrenset bevegelighet i beina, men ikke nok styrke til å støtte sin vekt.
Straks etter ulykken ble Dmitri innlagt på sykehus i to uker. Etterpå dro han til Murnau for tidlig rehabilitering, som ble etterfulgt av to måneders pasientrehabilitering på en klinikk i Passau. Det var her han satt bena i bakken for første gang siden ulykken. Til tross for de første forsøkene, var det fremdeles utenkelig å gå eller klatre trapper på det tidspunktet.
Etter hans første fremgang i dette rehabiliteringssenteret, begynte han en semi-boligrehabilitering i 14 måneder. Der fikk han en time fysioterapi og massasje hver dag, samt utstyrstrening og elektrisk stimulering. Dette gav et godt grunnlag for oppholdet i Senter for rehabilitering i Geerlofs, Pforzheim.
I april 2018 ble Dmitri pasient på rehabiliteringssenteret Geerlofs i Pforzheim, hvor han skal være i 14 uker. Her mottar han seks timer behandling daglig. Han rapporterer at: "I de syv ukene jeg har vært her har vi oppnådd så mye som ville vært vanskelig å fått til andre steder og uten denne typen intensiv terapi - de seks timene terapi om dagen, de forbedrer deg ekstremt. Alt før det er ingenting sammenlignet med hva vi gjør her. "
På tidspunktet han intervjues er han altså halvveis gjennom oppholdet. "Her på rehabiliteringssenteret trener vi ikke bare på en jevn flate, men også på å gå i trappene. Siden sommeren 2017 har rehabiliteringssenteret Geerlofs installert trappeassistenten AssiStep i trappen. Pasienter og terapeuter bruker AssiStep sammen for å drive trappetrening trygt og med god støtte.
For å være ærlig ble jeg virkelig overrasket over hvor mye mer funksjonalitet som kan oppnås i bena gjennom å bruke AssiStep. Første inntrykk var faktisk" kult ". Jeg liker det. Det fungerer bra, og det gjør det mye lettere å gå opp og ned trappa. Det gir det deg en viss sikkerhet og det var positivt - veldig positivt. "
Trappeassistenten ligner en rullator, men for bruk i trapper. Pasienten holder på håndtaket og kan derfor konsentrere seg om å gå trappene på en sikker og stødig måte. Dmitri forklarer sitt første inntrykk av AssiStep som følger:
"Det fungerer bra, det gjør det mye enklere å gå opp og ned trappene, det gir deg en viss sikkerhet og det var positivt - veldig positivt. Det er vanskelig å stole på noe du ikke kjenner godt, spesielt hvis du ikke kan kontrollere beina dine 100%. Men etter det tredje trinnet visste jeg hvor jeg skal holde fast på AssiStep, hvordan jeg skal bruke den, og da var jeg trygg. Du må prøve det litt og bli kjent med det. Det er mye enklere enn å støtte seg på de vanlige rekkverkene. Definitivt - du får selvsikkerhet i AssiStep ganske raskt."
"AssiSteps store fordel er at du må gjøre mye selv for terapeutiske formål, og det er det som er viktig."
Når personer som Dmitri trener trappetrening uten AssiStep, ligger den fulle styrkeanstrengelsen i armene, som du bruker til å holde på venstre og høyre rekkverk. Dmitri sier:
"Du merker ikke det først, ikke før du faktisk trener med en slik trappeassistent. Da ser du at det fortsatt er styrke som kommer fra et annet sted. Hvis du sitter i rullestol over en lengre periode, er det en dum vane å gjøre alt med armene. Man bør egentlig ikke gjøre det, for det svekker den andre muskulaturen. AssiSteps store fordel er at du må gjøre mye selv for terapeutiske formål, og det er det som er viktig."
Om konseptet til rehabiliteringssenteret Geerlofs sier Dmitri
"Dette er unikt - et slikt konsept eksisterer ikke noe annet sted i Tyskland. Jeg har undersøkt mye og samlet masse informasjon om forskjellige sentre. Ingen gjør det på denne måten." (med intensiv rehabilitering).
Dmitris mål etter 14 ukers behandling på Geerlofs er å ta et par skritt på egenhånd med bare støtte fra en rullator.
Til tross for den skjebnesvangre ulykken, forteller Dmitri at hans hverdag ikke har endret seg så mye. Han gjør fortsatt de tingene han liker og nyter - så langt det er mulig. Han bruker litt lenger tid på alt, og når han møter på trapper et sted, trenger han hjelp. Selv om han ikke driver aktivt lenger, består fortsatt livet hans av motorsport. Dmitri jobber som konkurransesjef på speedway-arrangementer, og målet hans er å bli lagleder av landslaget. En gang motorsport, alltid motorsport!
"Det å sitte i rullestolen og bare stirrer på veggen og gråte var ikke målet fra starten," påpeker han.
Målet hans er å kunne gå igjen, selv med mobilitetshjelpemidler.
"Det trenger ikke å være 10km eller 3km. Det er helt fint hvis det bare er 100m i begynnelsen. Det viktigste er at det fungerer, og at jeg kan gjøre det selvstendig, uavhengig av noe som helst støtte fra noen. De første trinnene er ikke så langt unna. Men vi trenger fortsatt tid, mye styrke, mye svette, mye ambisjon, mye tålmodighet og motivasjon, som definitivt er der."
Når du er klar, kan du klatre opp trappen uten at noen må være der for å støtte og uten å måtte være oppmerksom. Det fungerer. En veldig stor fordel er den mentale styrken - at du bare har tilliten til det.
Fordelene ved å ha AssiStep hjemme beskriver Dmitri som følger:
"Som hjemmeinstallasjon er sikkerheten den største fordelen, selvfølgelig. Når du er klar for det, kan du klatre opp trappen uten at noen trenger å være der for å støtte og følge med. En stor fordel er også det mentale - at du har tillit til at det støtter deg. Du må ha brukt den en gang, og da har du faktisk tillit til AssiStep. Når man er lammet, hvis du har litt funksjon i bena , er det faktum at du kan klatre opp trappene med det faktisk den største fordelen du kan ha i denne situasjonen. "
Om AssiStep som brukes som hjelpemiddel i rehabilitering, beskriver Dmitri
"Alternativet er å støtte seg med begge hendene på rekkverket. Men da oppstår det problemer.
Nummer 1: Hvor har du rekkverk både på venstre og høyre side hvor du kan nå begge samtidig?
Nummer 2: Når du støtter deg på rekkverket, jobber du mye med armene og legger ikke vekt på bena.
Dette gjør at du lett kan gli av når du går ned trappen. Med AssiStep skjer ikke det fordi hele vekten ligger på bena. Dette er en stor fordel med AssiStep. Det er egentlig bare en assistent som ikke passiverer deg slik en trappeheis gjør. I en heis bare sitter du, trykker på knappen og blir flyttet opp og ned. Med AssiStep må du må faktisk bruke kroppen selv. Du kan holde fast i AssiStep for å gi bedre balanse. Hvis du faller bakover, kan du holde fast i det. Og hvis du faller forover tar det i mot vekten og fallet ditt. Du må gjøre mye selv og det er en stor fordel for meg. Hvis du kan bevege bena, men har problemer med å balansere, så er det ideelt."
Dmitri vil også bruke AssiStep privat fordi hans vei mot å kunne gå uten hjelpemidler fortsatt er ganske langt unna. Og han vil fortsette å trene i trappene. Det tror han er viktig både for helsen sin og for at han skal oppnå sitt mål om å kunne gå selv.