Nyheter
Skapte eget levebrød (Faksimile Nordvestnytt 16.mars 2017)
Lesetid ca 4 min. Publisert 23.08.2018Hvem går ikke med tanker om å finne opp noe, eller skape sin egen bedrift. De fleste lar det bare være ved tanken. Har man imidlertid stayerevne og pågangsmot, ja da kan drømmene bli til virkelighet.
Tilfeldig
De tre studentene Halvor Wold, Ingrid Lonar og Eirik Medbø studerte alle til ingeniør.
- Litt tilfeldig, og vi kjente ikke til hverandre fra før. Vi kom over en rapport, over hvor mange som døde etter fall i trapp. Alle vi tre hadde besteforeldre som var litt skrøpelig med tanke på å gå i trapper. For å gjøre en lang historie kort, så førte diskusjonen rundt at det hvert eneste år er 30.000 som opplever skader etter fall i trapp, til at vi kanskje kunne finne opp et produkt som kunne gå inn i denne problematikken, forteller Halvor Wold som opprinnelig kommer fra Troms.
Hepro
De ble enige om å spinne videre på dette, og med iver og glød starta de med å utvikle prototyper, som ville gjøre gåing i trapper enklere. I 2014 var arbeidet kommet så langt, at gründertrioen gikk ut for å hente inn eksterne investorer.
- Vi fikk inn nok penger til å kunne starte opp med en produksjon, og etter hvert fikk vi innpass hos Hepro, sier Wold, som forteller at det var både prøving og feiling underveis i prosessen.
- Etter en fem-seks prototyper følte vi at vi hadde et produkt som holdt mål.
Produktet som ble til fikk navnet AssiStep, og er nå tilgjengelig over hele landet. Alt produseres av de som i utgangspunktet så for seg at de skulle bli ingeniører.
Enkel i bruk
AssiStep er enkelt å bruke, og det kreves kun installasjon av en skinne som går langs trappa.
- Vi ser at AssiStep er et bidrag til at flere kan bo hjemme lenger, og vi ser at det er effektivt i forhold til forebygging av fall i trapp. Systemet er enkelt å bruke. Man skyver et håndtak forover trinn for trinn, på veg oppover, og på tur ned, så står håndtaket hele tida fast. Langs hele trappa har den enkelte bruker full kontroll, og hvis man skulle være så uheldig å miste balansen, så har man hele tida noe å holde i, forklarer Halvor Wold om dette selvutviklede produktet.
Første i Møre og Romsdal
Aure sykehjem er første brukeren i Møre og Romsdal som har installert dette systemet. Dette skjedde forrige onsdag, hvor det var både demonstrasjon og markering av å få AssiStep på plass.
- AssiStep er samtidig med på å legge til rette for aktivitet, og bidrar til å opprettholde funksjonaliteten hos den enkelte, forklarer gründer Halvor Wold på telefon fra Trondheim.
Godt mottatt
Alle som kan ha nytte av et slikt hjelpemiddel kan søke hjelpemiddelsentralen i kommunen de bor i, eller ta kontakt med en ergo- eller fysioterapeut.
- Dette er noe som er tilgjengelig over hele landet. Å få plass et slikt system koster 25.000 kroner, men de som har behov får dette dekka, sier Wold, som forteller at de nå er fire personer som lever av dette.
- Vi utvikler og produserer, mens Hepro tar seg av forhandlerkjeden. Vi har nylig lansert produktet vårt i Nederland og Sverige, og vi har stor tro på AssiStep. Vi ble meget godt mottatt på Aure sykehjem, som ble først ut i Møre og Romsdal, sier Wold, som innrømmer at det ikke bare har vært dans på røde roser siden ideen ble unnfanga på en studenthybel i 2012.
- Lett å bli demotivert når det butter i mot, men sammen har vi stått på, og føler nå at vi har fått lønn for strevet. Vi er ganske så stolt over produktet, og det vi har fått til så langt.