Nyheter
Nå kan Fredrik gå trappa alene igjen (Faksimile fra Innherred oktober 2016)
Lesetid ca 3 min. Publisert 27.08.2018Sliter med balansen
Torsdag ettermiddag var monteringen hjemme i trønderlåna til Fredrik Okkenhaug ferdig. Det er aller første gang at en “AssiStep” er montert i en trapp med sving.
Tre tidligere NTNU-studenter er gründere bak trapperullatoren, som allerede er prisbelønt. Nå er løsningen også godkjent som hjelpemiddel gjennom Nav, og kan dermed fås som et hvilket som helst annet hjelpemiddel i hjemmet etter dialog med ergoterapeutene.
- Jeg har falt flere ganger, og det siste året har jeg ikke turt å gå trappa alene, sier Fredrik Okkenhaug, som sliter med balansen.
Det har vært problematisk, for badet befinner seg i andre etasje av trønderlåna, og noen mulighet for å flytte det ned i første etasje er det ikke.
- Med dette hjelpemiddelet kan jeg gå trappa uten å være redd. Jeg tror det blir veldig bra, sier Fredrik Okkenhaug etter de første par prøveturene opp og ned den bratte trappa.
AssiStep er en fullstendig mekanisk løsning, og fungerer altså like godt når strømmen er borte.
60-70 eksemplarer til nå
Daglig leder og medgründer Halvor Wold forteller at det finnes mellom 60 og 70 AssiStep-er rundt i landet per høsten 2016. Her i området finnes det en i et hjem på Mule, en i nabolaget til Fredrik Okkenhaug som har skaffet seg den privat som treningsverktøy og en på hver av Egge helsetun og Verdal bo- og helsetun. De to sistnevnte har trapperullatorene der for at folk skal kunne prøve ut om løsningen er noe for dem. Det kan også komme en på det nye helsehuset i Levanger.
- Datteren til Fredrik og jeg var på Egge og så på løsningen, og var enige om at den ville være nyttig for ham, sier ergoterapeut Solrun Matberg i Levanger kommune.
Med monteringen hjemme hos Fredrik Okkenhaug har gründerne også fått bevis for at AssiStep fungerer selv når trappa ikke er rett og symmetrisk.
Kan slippe å flytte i omsorgsbolig
AssiStep kan være et alternativ til trappeheis eller ombygging.
- I ytterste konsekvens kan man si at den kan gi folk mulighet til å fortsette å bo hjemme, sier Solrun Matberg.
- Uansett handler det om å gi mennesker anledning til å gå sin egen trapp, noe som både er god folkehelse og ikke minst dreier seg om mestringsfølelse, sier medgründer og teknisk sjef Ingrid Lonar.
I tillegg til de to som var hos Fredrik Okkenhaug på monteringsdagen, har firmaet to ansatte til. Eirik Gjelsvik Medbø er også medgründer - og markedssjef. Til sist har de en salgssjef i Sverige ved navn Jörg Radtke.
Hvert år skades 30.000 personer og 50 mennesker dør av fall i trapper i Norge.