Nyheter
Trappehjelper gjør dagen lettere (Faksimile Ergoterapeuten utgave 2 - 2017)
Lesetid ca 5 min. Publisert 20.08.2018Ved siden av står rullatoren, som er en god hjelper på veien mellom gjøremålene i huset. Men i trappa fungerer den ikke.
Den tidligere snekkermesteren i Malvik kommune i Sør-Trøndelag har Ménières sykdom som gir ham sterke svimmelhetsanfall. I tillegg er både knær og hofter rammet av artrose. Trappene opp til soverom og bad ble etter hvert et slit.
- Jeg må planlegge turene opp og ned med tanke på trappa, sier han. Spesielt er det nedturen som er verst, når foten skal ned på det første trinnet. Hvis kneet svikter eller svimmelheten kommer, kan jeg lett falle.
Dette betyr en hverdag som preges av nøye planlagte drikkepauser og andre gjøremål. For han orker ikke mange runder i trappa hver dag. Men at han kanskje kunne få noe hjelp utenfra, var ikke noe han tenkte på. Det var fastlegen som nevnte at hverdagsmestringstemaet i kommunen kanskje kunne komme på besøk.
MULIG HJELP Å FÅ
Hverdagsmestringsteamet i Malvik kommune er tverrfaglig sammensatt og samarbeider tett med brukerne. De bistår i opptrening og eventuelt tilrettelegging av bolig. Da teamet kom på besøk til Tommy, så de ganske raskt at trappa var en utfordring, og at det kanskje var hjelp å få.
– Vi så med en gang at metoden Tommy brukte for å komme seg opp og ned trappa, ikke var spesielt bra. Kroppen ble stiv, og dermed ble han usikker i trappa, sier ergoterapeut fra hverdagsmestringstemaet, Martin Tjugen.
– Når man må bruke trappa for å komme seg ned om morgenen og for å kunne gå på toalettet, vil usikkerhet kunne bidra negativt på aktivitetsnivået ved at man vegrer seg for å gå i trappa og utsetter ting i det lengste, forklarer Oda Helen Græsli, som er ergoterapeut i Malvik kommune.
– Derfor var vi svært fornøyde da vi fant en løsning som vi trodde kunne fungere, sier Martin Tjugen.
BEHOLDER FUNKSJONEN
Løsningen Martin Tjugen hadde i tankene, var en trappeassistent som gir støtte mens man går opp og ned, men den gjør ikke jobben for deg.
- Jeg hørte om AssiStep mens jeg studerte, og så tidlig at dette kunne være et godt alternativ til seteheis. Vi tok med Tommy til Ladesletta Velferdssenter i Trondheim, der det er mulig å prøve trappehjelpen, sier Tjugen.
OPP OG NED
Han reiser seg og går bort til trappa. Langs veggen er det montert to skinner, og han vipper ned et håndtak og tar tak med begge hender og starter å skyve. Deretter går han etter, trinn for trinn. Oppover går det raskt. På toppen snur han og stanser.
- Denne delen var det verste for meg sier han, og tar det første skrittet ned på trappetrinnet, mens han holder fast i håndtaket.
- Nå føler jeg meg trygg. Skulle beina svikte, kan jeg henge med hele tyngden på håndtaket uten å falle fremover. Det føles trygt, og jeg nøler ikke så mye når jeg går ned. Jeg trenger ikke å bruke den hver gang, men det er et godt hjelpemiddel som gjør at jeg kan bo i mitt eget hus, sier han og smiler.
- Det er forresten veldig artig at så unge folk bryr seg om denne typen ting og er så smarte at de utvikler noe som har så god funksjon, legger han til.
Hverdagsmestring har gitt mange brukere mulighet til å bo hjemme og klare seg selv lengre. Kartlagte behov og klare mål gjør at trening kan settes i system og livskvaliteten øker. Dette jobber hverdagsmestringsteamet i Malvik kommune i Sør-Trøndelag med til daglig.
I Malvik kommune har teamet som jobber med hverdagsmestring fokus på hva som er viktige aktiviteter for den enkelte.
- Vi kartlegger helheten, behov og omgivelser til brukeren. Noen ganger er det nok å tenke nytt, og i noen tilfeller vil det være smart å tilby hjelpemidler. Med AssiStep har vi nå mulighet til å tilby et hjelpemiddel som både bidrar til hverdagsmestring, ved at brukere kan bo hjemme, og kan brukes til trening for dem som trenger det.