Hvilke alternativer finnes til seteheis?

Problemer med trappa
Som oftest er det noen tydelige årsaker til at personer opplever utfordringer med å forsere trappa i sitt eget hjem. Det har som oftest sammenheng med alder eller spesifikke sykdommer som reduserer balanse og koordinasjonsevne.
Tradisjonelt har det vært tre alternativer for å løse trappeproblemet:
- Seteheis som transporterer personen opp og ned trappa
- Renovere boligen og gjøre den universelt utformet på ett plan
- Flytte fra boligen
Forskning viser derimot to klare faktorer som påvirker vår livskvalitet og forventede levealder:
- Å opprettholde et visst aktivitetsnivå er en av de viktigste predikatorene for vår forventede levealder.
- Det store flertallet av oss ønsker å fortsette å bo i hjemmet vårt hele livet
Hva er alternativene?

Seteheis
Seteheiser koster normalt i prisområdet 50.000 - 120.000,-, og avhenger av en rekke faktorer, blant annet hvor mange svinger som er nødvendig på skinnene, om den skal brukes inne eller ute og maksimal brukervekt. For personer med et varig behov på mer enn 2 år kan seteheis søkes om via NAVs Hjelpemiddelsentral i ditt fylke.
Ekstrakostnader som brukeren må dekke selv inkluderer søknadsgebyr til kommunen om byggegodkjenning. Det er i tillegg krav om periodisk ettersyn og heiskontroll. Brukeren må også bekoste eventuelle bygningsmessige endringer som må til for å få plass til heisen, for eksempel betongfundamentering for bruk utendørs. Søknadsgebyrene er kostnader som den enkelte må betale og utføre selv og som ikke dekkes av NAV Hjelpemiddelsentral.
Andre ting som er viktig å ta høyde for er kravet til "fri bredde" i trappen i henhold til nyeste Byggteknisk forskrift. Setet bygger ofte ut ca 60 cm fra veggen, noe som gjør at krav til fri passasje kan være utfordrende i enkelte tilfeller.
På grunn av kravet til fri bredde må det derfor for felles trappeoppganger søkes om dispensasjon fra Plan. og bygningsloven dersom trappen er smalere enn 125 cm. Byggesaksomkostningene må dekkes av brukeren selv og kan ofte beløpe seg til 20.000 - 30.000,- uavhengig om det gis dispensasjon eller ikke.

AssiStep - Trappeassistenten
AssiStep er en trappeassistent som ble utviklet på NTNU i perioden 2012 - 2015. AssiStep produseres i Norge og eksporteres i dag til ca 20 land utenfor Norge.
Det er flere tusen personer som bruker AssiStep daglig, og det har flere fordeler sammenlignet med mer tradisjonelle seteheiser. AssiStep er derimot utviklet for personer som har en viss gangfunksjon, men som av ulike grunner har utfordringer med å gå i trapp og dermed trenger økt trygghet og mer støtte.

Typiske AssiStep-brukere:
- Slagrammede
- Amputerte
- MS-pasienter
- Parkinson-pasienter
- Personer med muskelsykdommer
- Personer med hoftebrudd eller brudd i ryggen
- KOLS-pasienter
- Barn med CP eller andre sykdommer som reduserer bevegelsesevnen
AssiStep er et hjelpemiddel som krever at brukeren fortsatt har en viss gangfunksjon, og er spesielt aktuelt i tilfeller der det ikke forventes rask forverring i helsetilstanden. AssiStep kan for mange bidra til å opprettholde eller trene opp gangfunksjonen slik at du klarer deg selv så lenge som mulig.
Andre viktige fordeler med AssiStep
- AssiStep er det eneste trappehjelpemiddelet som har vunnet den anerkjente prisen "Beste løsning" fra SilverEco Ageing Well Award
- Siden AssiStep produseres og lagerføres i Norge er det i mange tilfeller mulig med kun 2 uker leveringstid fra bestilling
- Det påløper ikke noen løpende kostnader siden det ikke trengs byggegodkjenning, periodisk heiskontroll, fundamentering eller andre inngrep som heiser ofte trenger.
- Høy driftsikkerhet siden det er en helt mekanisk løsning
- Miljøvennlig norsk produksjon
Hva er fremgangsmåten for å få AssiStep montert?
Mer enn 9 av 10 monterte AssiStep i Norge leveres kostnadsfritt for brukeren gjennom NAVs Hjelpemiddelsentral. Vår anbefaling er derfor å kontakte helsetjenesten i kommunen din, som hjelper deg med å sende søknad til NAV om AssiStep.
Les våre anbefalinger ved å klikke på linken under.
Ønsker du mer informasjon?
Trykk på linken under for å lese om erfaringen blant noen av de eksisterende AssiStep-brukerne i Norge.
Konfigurer din AssiStep
Gå gjennom stegene under for å konfigurere din AssiStep, så tar vi kontakt med deg for å gi deg mer info
-
1
- 2
- 3
- 4
- 5