Send oss en forespørsel
Kontakt meg:
Vi tar kontakt så snart som mulig. Ha en fin dag!
Lurer du på noe? Ring oss:
Hold nede cmdctrl tasten og trykk +/-
Forside -> Nyheter -> Hvilke Hjelpemidler Tilbyr Hjelpemiddelsentralen?

Nyheter

Hvilke hjelpemidler tilbyr Hjelpemiddelsentralen?

The AssiStep - Stair lift alternative
Lesetid ca 7 min. Publisert 29.07.2018
NAV Hjelpemiddelsentralen har utrolig mange gode produkter som kan gjøre hverdagen din lettere. Det er derimot ikke alltid like lett å manøvrere seg frem til hjelpemiddelet man leter etter blant produktene de tilbyr. Her er noen råd på veien.

Mestre hverdagen på nytt

Opplever du at funksjonsevnen svikter og det oppstår praktiske problemer i hverdagen, kan hjelpemidler være nyttig. Å få seg et hjelpemiddel er ikke et mål i seg selv, men ses i sammenheng med andre tiltak. Dette kan være små endringer i omgivelsene dine eller det å lære å utføre oppgaver på en enklere måte.

Når man skal lære å mestre hverdagen på en ny måte, med hjelpemiddel eller ikke, er det viktig at man er motivert og deltar aktivt selv.

I Norge har vi et helsevesen som ønsker å tilrettelegge for oss slik at vi kan bo i vårt eget hjem lengst mulig, og delta aktivt i arbeidslivet. Er det behov for hjelpemidler er dette noe NAV Hjelpemiddelsentralen kan tilby deg. Det er et vidt spekter av produkter som kan gjøre din hverdag lettere.

Hvilke hjelpemidler kan jeg velge mellom?

Det er derimot ikke alltid så lett å vite om alle de flotte produktene som er tilgjengelige. Hjelpemidler blir ofte assosiert med eldre, men mange forskjellige mennesker har nytte av hjelp til hverdagslige gjøremål.

Møter du på bevegelsesutfordringer eller praktiske problemer i hverdagen er alltid steg 1 å kontakte din kommunale helsetjeneste. De hjelper deg å finne mulige tiltak for at du kan mestre hverdag og boforhold bedre. Dere vil sammen vurdere om den beste måten å løse problemet på er gjennom for eksempel tilrettelegging av hjemmet, eller med et eller flere hjelpemidler.

Hjelpemiddelsentralen har utallige løsninger og produkter som potensielt kan gjøre hverdagen enklere og tryggere.

Noen av hjelpemidlene som tilbys:

  • Bolighjelpemidler kan være nyttig for å tilpasse boligen din slik at det er mulig å bo der så lenge som mulig. Eksempler på bolighjelpemidler er løfteplattformer, ramper og trappeassistenten AssiStep. Felles for disse løsningene er at de kan gjøre deg mer selvhjulpen og tryggere i boligen din.
  • Aktivitetshjelpemidler for sommer- og vinteraktiviteter. Selv om man har funksjonsnedsettelse er det ingen grunn til at man ikke kan delta i utendørsaktiviteter både sommer og vinter. Det finnes mange muligheter.
  • Spesialtilpassede datahjelpemidler og spesielt tilrettelagt programvare kan tilrettelegge dagligliv og arbeidsliv for personer med nedsatt funksjonsevne. Både som funksjonsstøtte ved manglende finmotoriske ferdigheter, og som et pedagogisk hjelpemiddel. Det tillater individuell tilpasning, forenkling av oppgaver og støtte til kommunikasjon med andre barn og voksne.

  • Forflytningshjelpemidler gir en bedre hverdag for brukere og pasienter med bevegelsesutfordringer, og sørger for mindre belastning for pårørende og helsepersonell. Hjelpemidlene legger til rette for rett forflytningteknikk og kan dermed skåne pasienten for ekstra belastning/skader i tillegg til at brukeren lettere kan bidra til å forflytte seg selv.

  • Varmehjelpemidler er bekledning for hender eller føtter med varmetråder som får strøm fra et integrert batteri til blant annet personer med kuldeintoleranse. Når det gjelder komfort, utseende og teknologi har det vært stor utvikling på dette feltet de siste årene.

  • Kommunikasjonshjelpemidler. Mange har vansker med å kommunisere effektivt. Disse kan være medfødt, eller oppstått tidlig i utviklingen (f.eks. lærevansker, bevegelsesvansker og uttalevansker). Det finnes mange hjelpemidler som gjør at en kan kommunisere effektivt uten å måtte bruke uhensiktsmessig mye krefter.

  • Hørselshjelpemidler. For de som har hørselshemninger av forskjellig grad finnes det hørselshjelpemidler for å bedre hverdagen og øke muligheten for deltakelse i samfunnslivet.

  • Ortopediske hjelpemidler omfatter proteser, ortoser og ortopedisk fottøy. En protese er en mekanisk eller teknisk innretning som skal erstatte helt eller delvis tap av legemsdel i et bevegelsesorgan. I praksis dreier det seg om armproteser og benproteser.

  • Seksualtekniske hjelpemidler. Personer som har varig og vesentlig nedsatt seksuell funksjonsevne på grunn av funksjonshemning, kan få stønad til seksualtekniske hjelpemidler gjennom Folketrygden.

  • Spisehjelpemidler. Flere faktorer kan påvirke spisingen, og det å spise er en komplisert prosess. Noen ganger kan enkel tilrettelegging med gode spisehjelpemidler gjøre at personer med funksjonsnedsettelser lettere kan spise selv.

  • Synshjelpemidler for personer med varig og alvorlig synsnedsettelse. Disse kan være basert på lyd og syntetisk tale, eller den taktile sansen. Det finnes også mange apper til smarttelefoner som synshemmede kan ha god nytte av.

Har du lyst til å få oversikt selv over hvilke hjelpemidler som kan være nyttig for deg, kan du kikke på www.hjelpemiddeldatabasen.no.

Ofte brukte hjelpemidler

Gripo søsterhjelp
Søsterhjelp til forflytning i seng
Gripostang for å komme seg ut av dusj

Noen hjelpemidler er oftere brukt enn andre, her er noen eksempler mange benytter seg av.

En vanlig hjelpemiddelkategori på hjelpemiddeldatabasen.no er støttehåndtak. Dette brukes om du trenger et stødig holdepunkt i ulike hjemmesituasjoner.

Under flyttbare støttehåndtak finner man f.eks et hjelpemiddel som er mye brukt og heter gripostang. Det fungerer ofte som tilrettelegging av hjemmet. Det er en vertikal stang som gir et stødig holdepunkt f.eks. når du skal reise deg fra sengen, toalettet eller når du skal inn og ut av dusjen. Det kan også festes ekstrautstyr til stangen, som forskjellige håndtak, for å tilpasse situasjonen til den enkelte brukeren.

Har man problemer med å flytte på seg i sengen er det også vanlig å bruke er det man kalte søsterhjelp, eller en løftebøyle. Denne brukes når man skal skifte stilling i sengen og er mye brukt, gjerne i kombinasjon med hjelp av en helsearbeider. Denne posten kan være litt vanskelig å finne frem til da man først må velge Personforflytning, deretter Hjelpemidler for overflytting og vending, før man velger Frittstående løftebøyle.

Et annet vanlig hjelpemiddel under personforflytning er ganghjelpemidler. Her finner du blant annet rollator, hvor du deretter kan velge om det er til inne eller ute-bruk med mange forskjellige alternativer man kan se nærmere på.

Hjelpemiddel i trapp

hold deg aktiv og uavhengig i ditt eget hjem
Trappeassistenten AssiStep

Opplever du problemer med å gå i trappen selv, på grunn av dårlig balanse, muskelsvikt eller andre årsaker, finnes det løsninger for dette også.

Dersom du ønsker å fortsette å gå selv, kan AssiStep være en god løsning for deg. Den finner du på hjelpemiddeldatabasen.no under "Innredning og tilpasning av bolig" og under Gelender og støtteanordninger og håndlister og rekkverk. Dette er et håndtak man flytter foran seg i trappen, og som gir fallsikkerhet og støtte når man går i trappen.

Dersom du har en trapp hjemme, og ønsker mer informasjon om AssiStep, eller en gratis og uforpliktende demonstrasjon, så ta kontakt med oss her.

Kilder brukt i denne artikkelen:
nav.no, ergostart.no og assistep.no

Video

AssiStep - Trappeassistent

Last ned brosjyre om AssiStep

  • .pdf
    Brosjyre AssiStep 2021 Hepro-brosjyre-AssiStep-2020_rev2.pdf Størrelse: 8,55 mb Last ned