Assistep | Hvilke hjelpemidler tilbyr Hjelpemiddelsentralen?
$ Send oss en forespørsel
Hold nede cmdctrl tasten og trykk +/-
Forside -> Hvilke hjelpemidler tilbyr Hjelpemiddelsentralen?

Nyheter

Hvilke hjelpemidler tilbyr Hjelpemiddelsentralen?

NAVs Hjelpemiddelsentral tilbyr en stor mengde ulike typer tekniske hjelpemidler for utlån. Her vises trappeassistenten AssiStep, som gjør trappen tryggere i ditt hjem.
Lesetid ca 5 min. Publisert 29.07.2018
Det er ikke alltid like lett å manøvrere seg frem til hjelpemiddelet man leter etter blant produktene NAV Hjelpemiddelsentralen tilbyr. Her er noen råd på veien.
Mestre hverdagen på nytt

Opplever du at funksjonsevnen svikter og det oppstår praktiske problemer i hverdagen, kan hjelpemidler være nyttig. Å få seg et hjelpemiddel er ikke et mål i seg selv, men ses i sammenheng med andre tiltak. Dette kan være små endringer i omgivelser eller det å lære å utføre oppgaver på en enklere måte.

Når man skal lære å mestre hverdagen på en ny måte, med hjelpemiddel eller ikke, er det viktig at man er motivert og deltar aktivt selv.

I Norge har vi et helsevesen som ønsker å tilrettelegge for oss slik at vi kan bo i vårt eget hjem lengst mulig. Er det behov for hjelpemidler er dette noe NAV Hjelpemiddelsentralen kan tilby deg. Det er et vidt spekter av produkter som kan gjøre din hverdag lettere.

Hvilke hjelpemidler kan jeg velge mellom?

Det er derimot ikke alltid så lett å vite om alle de flotte produktene som er tilgjengelige. Det er så mange å holde styr på. Hjelpemidler blir også ofte assosiert med eldre, men mange forskjellige mennesker har nytte av hjelp til hverdagslige gjøremål. Møter du på bevegelsesutfordringer eller praktiske problemer i hverdagen er første steg å kontakte helsetjenesten i din kommunale. De kan hjelpe deg å finne mulige tiltak for at du kan mestre din hverdag bedre. Og dere kan sammen vurdere om problemet kan løses med en annen tilnærming, tilrettelegging av hjemmet, eller med et hjelpemiddel.

Har du lyst til å få oversikt selv over hvilke hjelpemidler som kan være nyttig for deg, kan du kikke på www.hjelpemiddeldatabasen.no. Her er det mange kategorier av ulike problemområder, og hjelpemidler tilpasset disse.

Hvordan finner jeg frem?

Når du åpner hovedsiden er det tre alternative måter å lete etter løsninger på. Vet du derimot hva du leter etter, er det også mulig å søke etter hjelpemiddelet oppe til høyre på nettsiden. Da må man ofte vite akkurat hva hjelpemiddelet heter, men vet man det er det en rask løsning for å finne frem.

Det første alternativet er å trykke på rammeavtaler. Her er produktene er listet opp i kategorier basert på hva produktet er, f.eks. ganghjelpemiddel, kjøreramper etc. Dette gjelder spesifikt produkter som Nav Hjelpemiddelsentralen har rammeavtaler med. Dvs at ikke alle produktene du kan få støtte fra NAV til ligger i denne kategorien. Neste alternativ er å se på målgruppe hvor du finner produkter for utvalgte målgrupper som barn, personer med hørselsproblemer eller andre ting.

Det tredje alternativet er produktgrupper. Her er alle hjelpemidlene listet opp i forhold til hvilken setting produktet brukes til, eller hvilke typer problemer hjelpemiddelet skal hjelpe deg å løse. Hvis du ikke er sikker på hva du ser etter, men vet når du har problemer, kan dette være rett kategori for deg å kikke i.

Ett eksempel kan være at det du opplever det vanskelig å reise seg fra stolen du sitter i. Da kan du velge kategorien Hjelpemidler for innredning og tilpasning av boliger og andre lokaler, deretter sittemøbler, trykke inn på lenestoler med oppreisingsfunksjon og se på de forskjellige alternativene som dukker opp.

Ofte brukte hjelpemidler

En annen vanlig hjelpemiddelkategori er støttehåndtak. Dette brukes om du trenger et stødig holdepunkt i en viss setting. Under flyttbare støttehåndtak finner man f.eks.et hjelpemiddel som er mye brukt og heter gripostang. Det fungerer ofte som tilrettelegging av hjemmet. Det er en vertikal stang som gir et stødig holdepunkt f.eks. når du skal reise deg fra sengen, toalettet eller når du skal inn og ut av dusjen. Det kan også festes ekstrautstyr til stangen, som forskjellige håndtak, for å tilpasse situasjonen til den enkelte brukeren.

Har man problemer med å flytte på seg i sengen er det også vanlig å bruke er det man kalte søsterhjelp, eller en løftebøyle. Denne brukes når man skal skifte stilling i sengen og er mye brukt, gjerne i kombinasjon med hjelp av en helsearbeider. Denne posten kan være litt vanskelig å finne frem til da man først må velge Personforflytning, deretter Hjelpemidler for overflytting og vending, før man velger Frittstående løftebøyle.

Et annet vanlig hjelpemiddel under personforflytning er ganghjelpemidler. Her finner du blant annet rollator, hvor du deretter kan velge om det er til inne eller ute-bruk med mange forskjellige alternativer man kan se nærmere på.

Gripo søsterhjelp
Hjelpemiddel i trapp

Opplever du problemer med å gå i trappen selv, på grunn av dårlig balanse, muskelsvikt eller andre ting, er det alternativer på hjelpemiddelsentralen for dette også. Dersom du ønsker å fortsette å gå selv, kan man velge Innredning og tilpasning av bolig og under Gelender og støtteanordninger hvor du finner AssiStep under håndlister og rekkverk. Dette er et håndtak man flytter med seg i trappen, som gir fallsikkerhet og støtte når man går i trappen.

Dersom du har en trapp hjemme, og ønsker mer informasjon om AssiStep, eller en gratis og uforpliktende demonstrasjon, så ta kontakt med oss her.

Kilder brukt i denne artikkelen er

www.nav.no