Send oss en forespørsel
Kontakt meg:
Vi tar kontakt så snart som mulig. Ha en fin dag!
Lurer du på noe? Ring oss:
Hold nede cmdctrl tasten og trykk +/-
Forside -> Nyheter -> 3 Tiltak for å Forebygge Fall i Trapp

Nyheter

3 Tiltak for å Forebygge Fall i Trapp

Lesetid ca 3 min. Publisert 15.09.2020
Hvert år er det 30.000 nordmenn som må søke medisinsk hjelp etter hoftebrudd og andre skader som følge av fall i trapp. I denne artikkelen skal vi se på aktuelle tiltak for å kunne hindre at du eller dine nærmeste faller i trappen og konsekvensene av dette.

1. Hold deg i aktivitet

På samme måte som et fall kan føre til inaktivitet, vil inaktivitet gi funksjonsfall som igjen øker falltendensen.
Sluttrapport "Forebygging av fall hos eldre" (Trondheim kommune og NTNU)

En studie gjennomført av NTNU viser at inaktivitet er en av de største truslene for selvhjulpenhet i egen hverdag. En av de alvorligste konsekvensene av inaktivitet er fall og fallskader. For hjemmeboende eldre med begynnende funksjonsvikt er trening med fokus på styrke og balanse det tiltaket som har best dokumentert effekt.

Fall blir feilaktig sett på som en naturlig og uungåelig del av alderdommen både av eldre selv og helsearbeidere. Konveskenvser av fall omfatter ikke bare skader, men også frykt for å falle, inaktivitet med påfølgende funksjonssvikt, sosial isolasjon, nedsatt livskvalitet og i verste fall tidlig død. På samme måte som et fall kan føre til inaktivitet, vil inaktivitet gi funksjonsfall som igjen øker falltendensen.

Tiltak:

  • Det finnes i dag god dokumentasjon på at aktivitet og trening har en stor risikodempende effekt når det gjelder både fall på flatt underlag og i trapp.
  • Spesielt styrketrening og balansetrening har vist seg å ha særlig god effekt.
  • Studier fra Australia viser at trening 2 ganger i uken gjennom et helt år reduserer risikoen for en fallulykke med 30%.

I denne artikkelen finner du oversikt over noen av kommunene som tilbyr fallforebyggende gruppetrening: https://assistep.no/fallforeby...

2. Lys

Å holde trappen din opplyst reduserer sjansen for å snuble i gjenstander, og gjør det lettere å se trinnene i trappen. I tillegg til ekstra belysning i trappen anbefales det å montere kontrastmerker på hver trappenese, slik at det er en tydelig kontrast mellom ytterste del av trinnet og resten av trappetrinnet.

Dersom du har soverom i 2.etasje kan det også være lurt å ha en lommelykt liggende klar i nattbordskuffen i tilfelle strømmen skulle bli borte.

3. Tilpass trappen med gode hjelpemidler

AssiStep kan være et trygt og aktivitetsskapende alternativ til stolheis
AssiStep kan være et trygt og aktivitetsskapende alternativ til stolheis

Trappen er det stedet i hjemmet hvor konsekvensene av et fall er absolutt høyest. Heldigvis finnes det løsninger som gjør det tryggere og enklere å fortsette å bruke trappen i ditt eget hjem. Den norskutviklede trappeassistenten AssiStep er en "trapperullator" som virker fallforebyggende og gir økt støtte både på vei opp og ned trappa i ditt eget hjem.

For de som har behov for AssiStep er det mulig å søke om den via NAVs Hjelpemiddelsentral. Dersom søknaden godkjennes er leveringstiden normalt kun 2 uker, og det er ingen egenandel å betale.

Les våre tips til hvordan du søker om AssiStep på linken under:

Ønsker du å prøve TOPRO Step?

Det er over 150 steder hvor det er mulig å prøve TOPRO Step i Norge. Finner du ikke et sted i nærheten? Ta kontakt med oss, så kommer vi innom kommunen din for en utprøving.

Trykk på markørene i kartet for informasjon  

Last ned vår nyeste AssiStep-brosjyre

  • .pdf
    Brosjyre AssiStep 2021 Hepro-brosjyre-AssiStep-2020_rev2.pdf Størrelse: 8,55 mb Last ned

Velg din AssiStep

Konfigurer din AssiStep - på noen få trinn!

Hva slags type trapp har du?

Valg

Hvem er du? Er du en privatperson eller institusjon som ønsker et tilbud på AssiStep?

Valg

Vi trenger ditt postnummer for å finne nærmeste distributør og beregne frakt og monteringspris.

Siden du har en litt annerledes trapp, kommer vi gjerne på befaring for å gi pris.

Vi har dessverre ingen distributør i landet du valgte. Du kan likevel fullføre skjema, så sender vi deg informasjon om AssiStep.

I noen tilfeller trenger vi litt mer informasjon om din trapp. Vi ber deg derfor oppgi ditt telefonnummer slik at vi kan kontakte deg dersom det trengs. E-post trenger vi for å sende deg pris og informasjon.

Vennligst se over dine opplysninger før du sender inn skjemaet.

Når du har sendt inn skjemaet vil du få en e-post med mer informasjon om hvordan du får AssiStep til din trapp. Dine opplysninger er trygge hos oss. Nedenfor ser du hva vi kommer til å bruke informasjonen til:
Takk for din forespørsel, du vil i løpet av kort tid motta en e-post med ytterligere informasjon og pris basert på dine valg.