Nyheter
3 Tiltak for å Forebygge Fall i Trapp
Lesetid ca 3 min. Publisert 15.09.20201. Hold deg i aktivitet
På samme måte som et fall kan føre til inaktivitet, vil inaktivitet gi funksjonsfall som igjen øker falltendensen.
En studie gjennomført av NTNU viser at inaktivitet er en av de største truslene for selvhjulpenhet i egen hverdag. En av de alvorligste konsekvensene av inaktivitet er fall og fallskader. For hjemmeboende eldre med begynnende funksjonsvikt er trening med fokus på styrke og balanse det tiltaket som har best dokumentert effekt.
Fall blir feilaktig sett på som en naturlig og uungåelig del av alderdommen både av eldre selv og helsearbeidere. Konveskenvser av fall omfatter ikke bare skader, men også frykt for å falle, inaktivitet med påfølgende funksjonssvikt, sosial isolasjon, nedsatt livskvalitet og i verste fall tidlig død. På samme måte som et fall kan føre til inaktivitet, vil inaktivitet gi funksjonsfall som igjen øker falltendensen.
Tiltak:
- Det finnes i dag god dokumentasjon på at aktivitet og trening har en stor risikodempende effekt når det gjelder både fall på flatt underlag og i trapp.
- Spesielt styrketrening og balansetrening har vist seg å ha særlig god effekt.
- Studier fra Australia viser at trening 2 ganger i uken gjennom et helt år reduserer risikoen for en fallulykke med 30%.
I denne artikkelen finner du oversikt over noen av kommunene som tilbyr fallforebyggende gruppetrening: https://assistep.no/fallforeby...
2. Lys
Å holde trappen din opplyst reduserer sjansen for å snuble i gjenstander, og gjør det lettere å se trinnene i trappen. I tillegg til ekstra belysning i trappen anbefales det å montere kontrastmerker på hver trappenese, slik at det er en tydelig kontrast mellom ytterste del av trinnet og resten av trappetrinnet.
Dersom du har soverom i 2.etasje kan det også være lurt å ha en lommelykt liggende klar i nattbordskuffen i tilfelle strømmen skulle bli borte.
3. Tilpass trappen med gode hjelpemidler
Trappen er det stedet i hjemmet hvor konsekvensene av et fall er absolutt høyest. Heldigvis finnes det løsninger som gjør det tryggere og enklere å fortsette å bruke trappen i ditt eget hjem. Den norskutviklede trappeassistenten AssiStep er en "trapperullator" som virker fallforebyggende og gir økt støtte både på vei opp og ned trappa i ditt eget hjem.
For de som har behov for AssiStep er det mulig å søke om den via NAVs Hjelpemiddelsentral. Dersom søknaden godkjennes er leveringstiden normalt kun 2 uker, og det er ingen egenandel å betale.
Les våre tips til hvordan du søker om AssiStep på linken under:
Ønsker du å prøve TOPRO Step?
Det er over 150 steder hvor det er mulig å prøve TOPRO Step i Norge. Finner du ikke et sted i nærheten? Ta kontakt med oss, så kommer vi innom kommunen din for en utprøving.
Last ned vår nyeste AssiStep-brosjyre
Velg din TOPRO Step
Konfigurer din TOPRO Step - på noen få trinn!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5