Nyheter
Våre tips for å søke om AssiStep via Hjelpemiddelsentralen

Innhold:
- Behov for et hjelpemiddel
- Vurdere mulige løsninger
- Prøve AssiStep
- Søke NAVs Hjelpemiddelsentral
- Hva bør søknaden om AssiStep inneholde?
- Oppmåling av trappen
- Tildeling av AssiStep
- Kjøpe privat
1. Behov for et hjelpemiddel
Opplever du behov for et hjelpemiddel er alltid første steg å kontakte din kommunale helsetjeneste, vanligvis en ergoterapeut. Et slikt behov kan være at du opplever det vanskelig å gå i trappen uten ekstra støtte, eller du opplever frykt for å falle i den.
2. Vurdere mulige løsninger
Du og terapeuten kommer frem til mulige løsninger for deg. Dette kan være opplæring til å utføre en oppgave på en ny måte, tilrettelegging av hjemmet, et hjelpemiddel eller vanligvis en kombinasjon av disse.

3. Prøve AssiStep
Det anbefales ofte at du prøver AssiStep før det sendes en søknad til NAVs Hjelpemiddelsentral for å sikre at dette er en god løsning for deg. Vurderer du å søke på AssiStep kan du komme innom ett av våre 150 utprøvingsteder i Norge (zoom inn på kartet i bunnen av denne siden), eller vi kan komme hjem til deg slik at du får prøve.
4. Søke NAVs Hjelpemiddelsentral
Etter en eventuell utprøving søker du om AssiStep via NAVs Hjelpemiddelsentral i ditt fylke. Det er vanligvis ergoterapeuten som sender søknaden til NAV på vegne av deg.
Det er to viktige kriterier for å kunne få innvilget AssiStep som hjelpemiddel via NAV:
- Trappen må være nødvendig å bruke for at du skal kunne ta i bruk ett vesentlig oppholdsrom i boligen din, feks soverom, kjøkken, bad, stue eller inngangspartiet.
- Du må ha en vesentlig og varig funksjonsnedsettelse.


5. Hva bør søknaden om AssiStep inneholde?
Treningseffekten man automatisk får ved bruk av AssiStep er selvsagt kjempeviktig, men dette i seg selv er ikke et kriterie for å søke om støtte fra Hjelpemiddelsentralen.
Fokuset i søknaden må derfor være at AssiStep bidrar til økt selvstendighet, at du kan komme deg mellom etasjene på egenhånd, og at du dermed kan bli boende i ditt eget hjem.
Søknaden bør også inneholde en beskrivelse av ditt funksjonsnivå og eventuelle andre tiltak som er gjort for å tilrettelegge boligen din.
Søknadsskjemaet som brukes for AssiStep er:
- Generelt søknadsskjema for bevegelseshjelpemidler (NAV 10-07.03 BEVEG) og
- Tilleggsskjema for adkomst til og i bolig (T09)
6. Oppmåling av trappen
Når NAV har mottatt søknaden vil de be om å få utført en befaring av leverandøren. For AssiStep innebærer dette at en representant fra Hepro kommer hjem til deg for å ta bilder og mål av trappen. Deretter sendes det et pristilbud til NAV.


7. Tildeling av AssiStep
Når pristilbudet er godkjent vil vi normalt montere AssiStep innen 2-3 uker. I hastesaker kan det gå enda raskere.
Vi gir samtidig en grundig opplæring til deg. Vi pleier også å følge opp alle som får montert AssiStep ca 2-4 uker etter montering, for å sikre oss at alt fungerer fint, og at du har fått tilstrekkelig opplæring.
8. Kjøpe eller leie privat
Det er også mulig å kjøpe AssiStep privat.
1. Last ned fotoinstruksjoner (pdf ligger under her)
2. Send oss bildene av trappen
3. Tilbud på AssiStep til trappen din kommer i retur på e-post.
Fotoinstruksjoner
.pdf
Ønsker du å prøve AssiStep?
Det er over 150 steder hvor det er mulig å prøve AssiStep i Norge. Finner du ikke et sted i nærheten? Ta kontakt med oss, så kommer vi innom kommunen din for en uforpliktende utprøving.
Se vår informasjonsfilm:
Last ned vår nyeste AssiStep-brosjyre
.pdf