Send oss en forespørsel
Kontakt meg:
Vi tar kontakt så snart som mulig. Ha en fin dag!
Lurer du på noe? Ring oss:
Hold nede cmdctrl tasten og trykk +/-
Forside -> Historier -> Nevropati Kan Gi Utfordringer Med å Gå i Trapp - Les Andrea Elisabeth Sin Historie

Historier

Andrea Elisabeth og mannen ville fortsette å bo i huset sitt

Nevropati kan gi utfordringer med å gå trapp - Les historien til Andrea om hvordan AssiStep hjalp henne
Lesetid ca 5 min. Publisert 26.06.2018
Da Andrea Elisabeth fikk Nevropati, ble det vanskelig å gå i trappen. Men å skaffe seg trappeheis var å gå for langt. Hun ville bruke beina selv. Med TOPRO Step kan de fortsette å bo i huset de bygde på Nidarvoll i 1984. Og så kan hun bruke firehjulingen til å treffe mannen på turorientering når de ønsker det.
Vil bo fortsette å bo i huset de bygde

Andrea Elisabeth og mannen Tore Andreas bor sammen i huset de bygde på Nidarvoll i 1984. Det er her de har holdt til i størsteparten av deres voksne liv. For 15 år siden vurderte de om kanskje de skulle kjøpt seg en leilighet i stedet, men bestemte seg for å holde seg i huset.

  • Når man kommer seg opp trappen, er det så greit for alt vi bruker er på ett plan, og så trives vi så godt.
Fikk nevropati

En dag begynte hun å miste følingen. Når noen tok på foten hennes, kjente hun det ikke. Det var Nevropati.

  • «Å gå opp trappen merket jeg at ble veldig vanskelig.»

Hun nærmest hang over gelenderet og dro seg opp.

  • «Det var et problem. Det ble sånn at du gruet deg for å gå ned og opp trappen.»

Da ergoterapeuten i kommunen hennes kom hjem til henne for å se på måter å tilpasse hjemmet på, spurte hun om det var muligheter for å tilpasse trappen sin.

Det er mange som skaffer seg trappeheis når det blir vanskelig å bevege seg mellom etasjene, men Andrea Elisabeth ville ikke ha det.

  • «Det ble å gå for langt. Jeg vil bruke føttene mine mest mulig.»
Nevropati kan gjøre det utfordrende å gå i trappen uten støtte
Holder seg aktiv

Å holde seg aktiv er viktig for henne. Og det er også viktig for å opprettholde gangfunksjonen.

Andrea Elisabeth er med på en treningsgruppe som møtes 2-3 ganger i uken med fysioterapeuten for å holde seg aktive. Det er både sosialt, trivelig og verdifullt og hjelper denne koble av fra utfordringene Nevropati fører med seg. Damene trives så godt i lag at de i tillegg møtes en gang i måneden bare for å ha det gøy sammen.

Fikk TOPRO Step gjennom NAV

Hun husket at hun hadde lest om TOPRO Step i et blad, og spurte om ikke det kunne være noe i stedet for en trappeheis. Ergoterapeuten ordnet deretter med at hun fikk prøve den og hjalp henne å søke om støtte via NAV Hjelpemiddelsentralen. Kort tid etter hadde hun TOPRO Step hjemme og har brukt den i ett år allerede.

  • «Det er så lettvint nå! Og hvis du hadde fortsatt å henge over det gelenderet er jeg sikker på at du hadde merket det i skjevbelastninger på rygg etter hvert», skyter Tore Andreas inn.
  • «Ja og hofter, skuldre og vet ikke hva» svarer Andrea Elisabeth. «Og det har sikkert også hjulpet at du som ingeniør har sett på det, og synes det ser bra ut, og til og med bruker det selv.»
  • «Ja, det er skikkelig deler og komponenter, og til og med godt egnet som gelender for de som ellers går bra i trapper.»
  • «Jeg tror at dette er en løsning vi kan ha i mange, mange år.» Konkluderer hun.
Jeg tror at dette er en løsning vi kan ha i mange, mange år.
Andrea Elisabeth
AssiStep for personer med Nevropati
Skaper nye minner

De har vært gift i hele 52 år, og har mange gode minner bak seg. Det er likevel viktig å skape nye. Så når Tore Andreas drar ut på turtorientering, finner de måter hvor Andrea Elisabeth kan bli med. Selv om nevropatien gjør det vanskelig for henne å gå.

Hun drar ut med firehjulingen sin på skogsveien og så møtes de her og der. Stopper og venter på hverandre, før de fortsetter. Slik kan de oppleve naturen sammen.

Hun lar ikke nevropatien stoppe henne. Og med noen hjelpemidler og tilpasninger for å gjøre hverdagen enklere, blir alt så mye bedre.

  • «Når jeg har prekestolen min til å støtte meg på når jeg går, raser jeg fra den ene siden av huset til den andre på et øyeblikk.»
Se historien til Andrea om hvordan AssiStep hjalp henne med Nevropati-utfordringene
Dette er nevropati

Nevropati er ikke en sykdom i seg selv, men en samlebetegnelse for en rekke sykdommer som oppstår på grunn av skade eller irritasjoner på perifere nerver (ikke hjerne- og ryggmargshinnen som ved MS).

Avhengig av hvilke nerver som rammes, vil symptomene variere. Man kan oppleve føleforstyrrelse, brennende eller sviende smerter, skarpe/strålende smerter som kommer støtvis, lammelser, muskelsvinn, overfølsomhet for berøring eller følelsesløshet dersom nervetrådene ødelegges helt.

Behandlingen vil fokusere på å avdekke hva som er den underliggende årsaken og behandle denne. Dersom den underliggende årsaken kan helbredes, vil vanligvis de angrepne nervene komme seg igjen, men forløpet er gjerne langvarig. Mange benytter fysioterapi som en del av behandlingen, for å bevare optimal funksjon, muskelstyrke og å lindre smerte og andre symptomer.