Send oss en forespørsel
Kontakt meg:
Vi tar kontakt så snart som mulig. Ha en fin dag!
Lurer du på noe? Ring oss:
Hold nede cmdctrl tasten og trykk +/-
Forside -> Nyheter -> Hjelpemidler For Eldre - Våre Anbefalinger

Nyheter

Hjelpemidler for eldre - våre anbefalinger til å holde seg aktiv

Lesetid ca 7 min. Publisert 28.07.2018
Mange eldre opplever dessverre vanskeligheter med gangfunksjonen. NAV Hjelpemiddelsentralen har mange produkter som kan være til god hjelp. Vi anbefaler hjelpemidler som både gir deg støtte og hjelper deg til å være aktiv i hverdagen.

1. Utfordringer med gangfunksjonen

Når vi blir eldre er det mange som opplever utfordringer med å gå. I tillegg har så mange som 1/3 av alle over 65 år minst én fallepisode per år. Av dem som faller er halvparten utsatt for gjentatte fall, hvorav ca 5% ender i brudd. Dette skyldes ikke en enkelt faktor, men gjerne en kombinasjon. Både av økt alder, eller funksjonsnedsettelser som følge av et slag eller andre diagnoser, og faktorer i omgivelsene. Dette kan være glatt underlag, terskler, forstyrrelser osv.

Da er det bra å vite om hvilke hjelpemidler som finnes, som gjør det lettere å holde seg aktiv, unngå fall og fortsette å bo i sitt eget hjem.

De fleste av oss vet at det å holde seg aktiv er bra for kropp og helse. Aktivitet forebygger demens og mange andre helseplager. Forskning viser også at fysisk aktivitet vil spille en nøkkelrolle i å sikre den aldrende befolkningen et sunt liv i de årene de lever som gamle.

Helsegevinstene ved aktivitet er mange, som å forebygge sykdom og skade, og oppleve psykisk velvære. Men dette trenger ikke å være målet ved treningen i seg selv. For mange er gleden av favorittaktiviteten sammen med andre den største drivkraften. Dette gir en opplevelse av høyere livskvalitet og bedre helse hos den enkelte.

Vi anbefaler derfor at hjelpemidlene du tar i bruk, i størst mulig grad legger til rette for å holde deg aktiv og sosial slik at du opprettholder funksjonsnivået og livskvaliteten. Dessverre er ikke alle hjelpemidler nødvendigvis bra for kropp og helse selv om det kan løse utfordringen din på kort sikt.

Gode hjelpemidler hjelper deg å utføre de oppgavene som har blitt vanskelige, uten å gjøre jobben for deg.
AssiTech AS

Det er også vist i forskning at bruk av store hjelpemidler kan hemme eldre personers helse mer enn å fremme helse og funksjon. Derfor er det viktig å finne de rette hjelpemidlene for deg, som gir deg akkurat nok støtte til å klare å overkomme de utfordringene du møter på veien.

Noen forslag dersom du opplever vanskeligheter med gangfunksjonen:

Gripo

Hepro Alu Gripo
Alu Gripo støttestang fra leverandøren Hepro

Gripostangen er et norskutviklet hjelpemiddel som svært mange nå har satt opp i hjemmet sitt. En av de store fordelene med dette hjelpemidlet er at det gir deg akkurat nok støtte til å klare deg selv, uten å gjøre jobben for deg.

Ett system - utallige muligheter
Med en Gripostang har du svært mange muligheter for å legge til ulike typer grep som passer i ulike situasjoner i hjemmet ditt. Noen eksempler er triangelgrep eller søsterhjelp som feks gir veldig god støtte når du skal inn eller ut av sengen din.

Krykker

Bildet er hentet fra hjelpemiddeldatabasen.no

Krykker er kjempegunstig for deg som bare trenger litt støtte når du går, spesielt under opptrening. Mange benytter seg av krykker f.eks. etter et lårhalsbrudd, hvor rehabilitering er veldig virkningsfullt. I rehabilitering er det viktig at man selv tar ansvar for å gjøre jobben som trengs for å få kroppen og kontrollen sin tilbake. I samarbeid med fysioterapeuter og ergoterapeuter som støtter og hjelper å finne de rette metodene som motiverer deg til å bruke kroppen.

Det finnes veldig mange alternativer innen krykker. Det er viktig at du finner noe som er komfortabelt for deg, og som du kan støtte deg på lenge av gangen. Det er lurt å se etter høyderegulering, demping og polster når du finner din krykke. Det finnes varianter hvor du støtter deg på forarm, armhule, håndledd, og også varianter som kan støttes på kne/skinnlegg, slik at ikke all belastningen legges på armene.

Det er lurt å rådføre deg med terapeuten din og finne ut hva som passer best for deg.

Og ikke minst, husk pigger under krykkene når det er glatt!

Rullator

Bildet er hentet fra topromobility.no

Rullatorer er det mange av i gatene - og det av god grunn!

De brukes som støtte for å gå lange eller korte strekninger. Du kan sette deg på den for en hvilepause, eller bruke den til å frakte varene i på handleturer. Disse kan brukes både ute og i hjemmet, og er en glimrende måte å holde seg aktiv selv om man opplever bevegelsesutfordringer. Du kan hvor som helst sette på bremsene slik at du kan støtte deg uten at den triller.

Når du skal få deg en rullator er det lurt å tenke over hvilke faktorer som er viktig for deg da det finnes mye ekstrautstyr.

  • Trenger du f.eks. å legge den sammen for å kjøre bil?
  • Har du nytte av et handlenett eller veske til å frakte varer i, eller et brett til å sette mat og andre ting på når du flytter på deg hjemme?
  • Vil du ha lys på, og kanskje en bjelle når du suser gjennom gatene?

Det er lurt å tenke gjennom hva som er nyttig for deg, og finne rett alternativ basert på dette. Med en rullator er det lettere å komme seg ut, og fortsette å delta i sosiale aktiviteter, uten at mobilitetsnivået stopper deg.

For den sporty

hjelpemiddelsentralen sykkel
Trehjulsykkel

Å sykle er en fantastisk måte både å holde seg i form, men også som fremkomstmiddel. Når man blir eldre reduseres dessverre balanseevnen, noe som gjør det vanskeligere å benytte seg av sykkelen. Da er det glimrende at hjelpemiddelsentralen tilbyr flere ulike versjoner av sykler med økt stabilitet som denne trehjulsykkelen fra Bardum. Det gjør at du kan ferdes trygt og samtidig holde deg aktiv. De finnes både med to hjul foran eller to hjul bak.

For trapper - AssiStep

Fallsikkerhet og fallforebygging i trapp
Trappeassistenten AssiStep

Har du en trapp i hjemmet ditt kan det være lurt å bruke trappeassistenten AssiStep. Det er et hjelpemiddel hvor du holder i et håndtak som beveges langs gelenderet. AssiStep gir støtte og fallsikkerhet samtidig som du går trappen selv, i eget tempo. Dette er en flott måte å tilrettelegge eget hjem i stedet for å flytte på ett plan eller å bruke en trappeheis.

Det å velge trygge løsninger som samtidig legger tilrette for aktivitet og bevegelse i eget hjem har stor helsemessig gevinst. Visste du for eksempel at fysisk aktivitet beskytter mot demens?

Uansett hva som er dine fysiske utfordringer er det viktig at du finner løsninger som fungerer for deg. Å holde deg aktiv og sosial er viktig for en høy livskvalitet og det ønsker vi å bidra med så godt vi kan!

Alle disse hjelpemidlene er det mulig å kjøpe privat eller søke om å få låne gratis via NAV Hjelpemiddelsentralen. Kontakt din kommunale ergoterapeut for bistand i søknadsprosessen.

Kilder brukt i denne artikkelen er www.nhi.no, Malgorzata Maria Wieteczka ved UiN, Gunnbjørg Furuseth ved HBV, https://forskning.no/aldring-f..., https://bjsm.bmj.com/content/48/3/220, https://gemini.no/2018/06/fysi...

se video om Andreas historie

Hvorfor velge AssiStep?

Designet for hjemmet ditt

AssiStep er designet og utviklet av ingeniører og industridesignere med utspring fra Norges ledende tekniske Universitet - NTNU.

AssiStep er designet for å gli inn i hjemmet ditt – det er en diskret løsning, og når håndtaket foldes inn, ser den omtrent ut som en vanlig håndlist.

Holder deg trygg og aktiv

AssiStep er testet og sertifisert av anerkjente TÜV i Tyskland, og møter alle funksjonelle og sikkerhetsmessige krav.

Kan tilpasses de fleste trapper

AssiStep er designet for å lett kunne tilpasses din trapp, og kan monteres i både rette trapper, svingtrapper og trapper med repó.

Kan søkes som hjelpemiddel hos NAV

AssiStep kan søkes om fra NAV Hjelpemiddelsentralen, og om søknaden innvilges, kan AssiStep bli montert uten noen kostnad for brukeren. Kontakt oss eller din kommunale ergoterapeut for mer veiledning.

Last ned brosjyre om AssiStep

  • .pdf
    Brosjyre AssiStep 2021 Hepro-brosjyre-AssiStep-2020_rev2.pdf Størrelse: 8,55 mb Last ned