$ Send oss en forespørsel
Kontakt meg:
Vi tar kontakt så snart som mulig. Ha en fin dag!
Lurer du på noe? Ring oss:
Hold nede cmdctrl tasten og trykk +/-
Forside -> Nyheter ->

Nyheter

Unge gründere utvikler nye hjelpemidler (Faksimile Ergoterapeuten utgave 2 - 2017)

Unge AssiStep-gründere: Disse tre star- tet eventyret mens de studerte. Nå har de montert trappehjelperen sin nesten over hele landet og har inngått avtale om salg i Nederland. Fra venstre: Halvor Wold, Ingrid Lonar og Eirik Medbø
Lesetid ca 5 min. Publisert 22.08.2018
De hadde besteforeldre som hadde problemer med å gå trappene. Dette trigget tre unge gründere i Trondheim til å utvikle et nytt hjelpemiddel som gjør det mulig å gå trygt i trappen og bidrar til å opprettholde viktige funksjoner.
Hjelpemidler er for mange livsnødvendige for å klare seg i hverdagen. Målet med disse er at brukeren får en bedre hverdag og beholder funksjonen de har.

I Norge skades 30 000 personer hvert år fordi de faller i trappa (ssb.no). Det er de over 65 år som faller mest. I tillegg dør 40–50 personer hvert år som følge av fall i trapp. I Trondheim satte tre unge gründere fokus på problemstillingen og utviklet en trappeassistent som gir mulighet for sikker trening under rehabilitering.

MANGE FALLER

Eirik Medbø, Halvor Wold og Ingrid Lonar var studenter ved Entreprenørskolen på NTNU da de høsten 2011 begynte arbeidet.

 • Vi snakket blant annet med InnoMed, som er et nasjonalt kompetansenettverk for behovsdrevet innovasjon i helsesektoren. Her fikk vi innspill på at mange faller i trapp, både eldre og andre som for eksempel har dårlig balanse på grunn av sykdom eller er på opptrening etter brudd, sier Halvor Wold.

At det skulle være tre unge studenter som løser de eldres trappeproblem, er kanskje ikke åpenbart, men dette problemet traff dem alle tre.

 • Både Eirik og jeg hadde erfaring med besteforeldre som har hatt problemer med å gå trappene. Vi snakket med mange forskjellige folk og instanser. Alt fra potensielle brukere til ergo- og fysioterapeuter, leger og folk innen kommunal virksomhet. Tilbakemeldingene vi fikk, var at dette problemet var noe vi måtte løse.
Trappeassistenten AssiStep
TRENING OG SIKKERHET

Målgruppen for trappeassistenten er også de som har trapp hjemme, og som har problemer med å bruke den. De eneste løsningene på problemet fram til nå har vært å få folk til å bygge om boligen eller bruke trappeheis. Men dette er ingen god løsning for alle ifølge Medbø og Wold.

 • Heis og trappeheis er kostbart og gir store inngrep, i tillegg gjør det brukerne mer passive, og fjerner en kilde til daglig aktivitet.

De tre rekrutterte to studenter til, og sammen har de gjennom fem år utviklet AssiStep, som i 2016 ble tilgjengelig på markedet gjennom samarbeidspartner Hepro, og nå tas i bruk i flere kommuner.

 • Vi er veldig glade for at Hepro også så potensialet i å legge til rette for økt aktivitet og hverdagsmestring for brukerne. Samarbeidet gjør også at AssiStep nå er tilgjengelig i hele landet, sier Eirik Medbø.
HVERDAGSMESTRING

Trappetrening brukes i forbindelse med rehabilitering og er en god treningsform for å bevare funksjon i beina. Men det er stor forskjell på å trene under rehabilitering med oppsyn og gå trappa alene hjemme. Mange havner på en seteheis eller må flytte senga ned i stua.

 • Vi har sett at seteheis ikke alltid er en god løsning for dem som fortsatt har en viss gangfunksjon. Det passiviserer beboeren ytterligere, og det blir vanskelig å opprettholde funksjonsnivået i beina. Vårt fokus har vært at man skal kunne ta seg opp i trappa på en trygg og enkel måte som samtidig aktiviserer, forklarer Wold.

Trappeassistenten AssiStep lever nå sitt eget liv, men gründerne reiser fremdeles rundt på mange av monteringene for å lære opp installatørene rundt om i landet. Gjengen i Assitech gir seg likevel ikke, og jobber også med nye smarte løsninger som kan gjøre det enklere for folk å bo lenger hjemme.

Ergoterapeut Karin Hennie Meilandstind i Skjærvøy kommune har gode erfainger med trappehjelperen. – Den bidrar til at brukeren beholder og bedrer gangfunksjonen, sier hun.
GOD FUNKSJONALITET

Ergoterapeut Karin Hennie Meilandstind i Skjærvøy kommune så reklame for Assistep på Face- book og leste mer om produktet på hjemmesidene.

 • Jeg så med en gang at dette kunne være et hjelpemiddel med god funksjonalitet. Vi har mange brukere som har problemer med trappene, og akkurat da jobbet
  jeg med en bruker som hadde problemer med trappene på grunn av balansen. Faren for fall var stor. Uten noen form for hjelp kunne brukeren ikke gå i trappa i det hele tatt. Vi vurderte seteheis som eneste mulighet, men da jeg ble kjent med trappeassistenten, kom vi fram til at dette skulle prøves. Både behandlingstid og leveringstiden var kort, og Halvor Wold fra firmaet kom selv og installerte hjelpemiddelet. Vi så med en gang at dette var et veldig godt alternativ til seteheisen. Det bidrar til at brukeren beholder og bedrer gangfunksjonene. Hadde vi montert seteheis, hadde jeg bidratt til å frata brukeren funksjoner og på sikt gjort vedkommende dårligere. Brukeren er veldig fornøyd, og føler seg veldig trygg.
GÅ I TRAPPA UTEN BEKYMRING

Leiv Reiakvam bor i Naustdal. Han har hatt trappeassistent siden august 2016.

 • Dette er et fantastisk godt hjelpemiddel for meg. Jeg hadde ikke kommet meg opp eller ned trappene uten hjelp. Det var fysioterapeuten min som foreslo at jeg skulle prøve dette, og kontaktet NAV. Det gikk veldig raskt, og jeg tenkte at hvis dette fungerer som de lover, vil det være god hjelp.

Trappeassistenten er montert på to steder. Langs trappa fra grunnplan til inngangsparti, deretter i en trapp fra sokkel til kjøkken.

 • Nå går jeg trappa uten å bekymre meg, og mens jeg tidligere alltid brukte høyrefoten som startfot på grunn av problemer med venstre side, bruker jeg venstre mye mer nå. Trappa gir meg ekstra trening. Min svigerfar på 92 år har også god hjelp av trappeassistenten når han er på besøk, og skryter masse av den.

Vår informasjonsfilm om AssiStep:

Last ned brosjyre

 • .pdf
  Assistep Brosjyre 2018 AssiStep-brosjyre-2018.pdf Størrelse: 4,05 mb Last ned