Stolheis til trapp - Hvilke alternativer finnes?

Trappeproblematikk
Mange, og spesielt eldre kan nok kjenne seg igjen i det å oppleve trappa som en utfordring i hverdagen. Tidligere har de vanligste måtene å løse dette på være et av følgende alternativer:
- Stolheis
- Bygge om huset slik at det er mulig å kun bo på ett plan
- Flytte til omsorgsbolig eller institusjon
Det er derimot svært mange forskningsrapporter som viser at de fleste av oss ønsker å bli boende i eget hjem så lenge som mulig.
Inaktivitet
Samtidig som de fleste av oss ønsker å bli boende i hjemmet vårt så lenge som mulig, så klassifiserer Verdens Helseorganisasjon (WHO) inaktivitet som en av vår tids største helseutfordringer. Det er veldokumentert at aktivitet gir store helsegevinster, og dette gjelder spesielt for eldre:
- Aktivitet øker sannsynligheten for at du klarer å ta vare på deg selv i eget hjem
- Aktivitet senker risikoen for fallulykker og benbrudd
- Aktivitet reduserer risikoen for diabetes type 2
- Aktivitet senker risikoen for flere ulike typer kreft
- Aktivitet stimulerer til å bevare viktige kognitive funksjoner
Kilder: http://www.who.int/dietphysica... / https://helsenorge.no/trening-...
Aktivitet er kroppens viktigste medisin og er vitenskapelig dokumentert til å forebygge en rekke sykdommer som demens, hjerteinfarkt og hjerneslag
Hvilke alternativer finnes?

Utfordringer med trappa
Noen av årsakene til at trappen blir utfordrende for mange skyldes gjerne enten naturlige aldringsprosesser eller ulike typer sykdommer som reduserer den enkeltes mobilitet.
Nevrologiske sykdommer som MS, CP, hjerneslag eller Parkinsons er eksempler på sykdommer som er langvarig eller langsomt progredierende. Et eksempel på dette er Andrea som har muskelsykdommen Nevropati og som av denne grunnen ikke føler seg trygg uten ekstra støtte i trappa.
Trappa er også ofte et problem for personer som går gjennom naturlige aldringsprosesser, som for eksempel Guttorm (95), som fikk montert trappeassistenten AssiStep gjennom NAVs Hjelpemiddelsentral i Hordaland.
Priser og alternativer
Stolheis
En stolheis koster normalt i prisområdet 65.000 - 130.000,-, avhengig av hvordan trappen er utformet og hvor mange svinger det er. I tillegg er det gjerne krav om å søke byggegodkjenning hos kommunen din. Søknadsgebyrene er noe som må dekkes av den enkelte, og dette refunderes ikke av NAVs Hjelpemiddelsentral.
Det er også viktig å merke seg kravet til fri bredde i trappen i henhold til nyeste byggteknisk forskrift TEK17. Skinnen til stolheisen bygger ofte ut opp mot 20 cm fra veggen, og setet bygger gjerne ut 50-60 cm, noe som gjør at kravet til fri passasje kan by på utfordringer.
På grunn av kravet til fri bredde må det derfor for felles trappeoppganger søkes om dispensasjon fra Plan- og bygningsloven dersom trappen er smalere enn 125 cm. Beløpet kan komme opp i 20.000 - 30.000,- og må dekkes uansett om det gis dispensasjon eller ikke.

Trappeassistenten AssiStep
AssiStep er et ganghjelpemiddel i trapp som ble utviklet på NTNU i Trondheim i perioden 2012 - 2015. Etter produktet ble lansert i 2015 har selskapet levert flere tusen produkter i både Norge og Europa. AssiStep har flere fordeler sett opp mot mer tradisjonelle stolheiser.
AssiStep er primært utviklet for personer som kan gå selv, men som av ulike årsaker trenger økt trygghet og støtte når de går i trapp.

Typiske AssiStep-brukere:
- Eldre
- Personer med fallhistorikk
- Personer med Parkinson
- Personer med KOLS
- MS-pasienter
- Personer med muskelsykdommer
- Slagrammede perseoner
- Barn med CP
- Hoftebrudd eller brudd i ryggen
- Amputerte
AssiStep er ikke en erstatning for stolheis, men et rimeligere og mer aktivt alternativ for personer som ønsker å opprettholde eller forbedre gangfunksjonen sin, samtidig som de holder seg trygg.

Viktige fordeler med AssiStep
- AssiStep er det eneste trappehjelpemiddelet som har vunnet den prestisjetunge prisen "Beste produkt" av SilverEco Ageing Well Award.
- Siden det produseres i Norge er det kun 2 uker leveringstid fra bestilling.
- Ikke behov for periodisk ettersyn og heiskontroll.
- Høy driftsikkerhet siden det er et rent mekanisk produkt.
- Ikke behov for å søke om byggegodkjenning hos kommunen din.
- En miljøvennlig løsning siden produktet er laget av resirkulerbare materialer som også kan gjenbrukes.
Hva er fremgangsmåten for å få montert AssiStep?
Mer enn 9 av 10 hjemmemonteringer av AssiStep i Norge gjøres via NAVs Hjelpemiddelsentral, og ved godkjent søknad koster det ingenting for den enkelte å få det montert i privat bolig.
Vår anbefaling er derfor å kontakte helsetjenesten i kommunen din, gjerne avdeling for ergoterapi, som sender søknad til NAV på vegne av deg.
Les våre tips til søknadsprosessen ved å klikke på linken under:
Ønsker du mer produktinfo om AssiStep?
Om du ønsker å lese mer om erfaringene som er gjort med AssiStep så kan du trykke på en av linkene under for å få mer informasjon.
Konfigurer din AssiStep
Konfigurer din TOPRO Step - på noen få trinn!
-
1
- 2
- 3
- 4
- 5